Videobiënnale "de schoonheid van de troost" 12 december 2022 t/m 10 maart 2023

Na drie succesvolle edities is in Van der Helstplein Etalages in Amsterdam nu de vierde editie van de videobiënnale te bekijken. In twaalf etalages zijn op kleine displays video’s van zestien kunstenaars te zien. Elke video geeft op geheel eigen wijze een beeld van het begrip “de schoonheid van de troost”. 

Het thema "schoonheid van de troost" kan breed zijn: het rijk de herinneringen, de wereld van verhalen, de troost van de humor, het wegdromen, de herhaling, het samen beleven, het on-perfecte, verdwijnen in een wereld van fantasie en mystiek, de concentratie in de verstilling.

Je kunt langslopen en even stil blijven staan, een vleug opvangen van wat er zich achter de ramen afspeelt of even helemaal verdwijnen in een andere wereld, zo midden op straat.


Van harte welkom op de opening vrijdag 16 december van 17-19 uur op de stoep van het Van Der Helstplein 3 te Amsterdam.

De video’s zijn te zien van van 12 december 2022 tot en met 10 maart 2023
(English below) 


Ankabuta
Roah and me
Roah, 2021, 2:53 min
Spiel 1, 2008, 1:52 min


Avantia Damberg
Tres Den Un
2020,  03:00 min
Barbara Dévény
On the roof
2021, loop 0:02 min
Bernadette Beunk
De Eenzame Berg
2021, 00:44 min
Carolien Scholtes
Dust to Dust
2013, 11:43 min
Ine Geraedts
Spiegelen
2022, 01:20 min
Janneke Raaphorst
Congratulations With Your Breakup
2019, 01:11 min
Jacqueline Kooter
Wereldlandschap
2020, 03:22 min
Margreet Kramer
SYMBOLS OF LUCK
2017, 08:00 min
Marjoke van de Plassche
Unfocus to focus
2021, 01:01 min
Michaela Kuhlendahl
Make a mistake perfect
2012, 03:00 min
Monique Broekman
Doorkijkjes
2020, 00:46 min

Monique Broekman
Happy Pyjama's (indoor)
2020, 01:19 min
Nelleke Bosland
Waterkleur
2020, 10:10 min
Patrick Fontana & Pierre-Yves Fave 
Prendre Corps
2022, 01:41 min
Sara Pfrommer
Neon Lamp No2 (inside)
2020, 07:45 min
Sara Pfrommer
Teller /Plate
2022, 05:32 min


Su Tomesen
Tree Feller (Philip)
2020, 01:05 min

Ankabuta
Roah and me
Roah, 2021, 2:53 min
Spiel 1, 2008, 1:52 min

Hier zijn twee punten van bestaan. Het eerste punt: een kind speelt met een bezem en veegt de hof voor het atelier van zijn moeder. Het tweede punt: de jonge kunstenaar speelt in de sneeuw voor de kunstacademie.Tussen deze punten ligt een prachtig landschap, met rust gevuld.

Hier sind zwei Daseinspunkte. Der erste Punkt: ein Kind spiel mit einen Besen und kehrt dem Hof vor sein Mutters Atelier. Der zweite Punkt: die junge Künstlerin spielt im Schnee vor der Kunsthochschule. zwischen diese punkte liegt eine wunderbare landschaft, gefüllt mit frieden.

Here are two points of being.The first point: a child plays with a broom and sweeps the lawn in front of his mothers studio. The second point: the young artist plays in the snow in front of the art academy.Between those point lays a beautiful landscape, filled with peace.

www.ankabuta.com


Avantia Damberg
Tres Den Un
2020,  03:00 min

Dit is een video collage, bij collages neem ik altijd een landschap als achtergrond en zet ik een geometrisch vorm in de voorgrond. De hexagon is de meest optimale geometrische vorm voor het opslaan en bewaren. Als kind leerde mijn vader mij hoe een vlieger te maken en ook hoe te vliegeren. Mijn vader heeft Alzheimer's. Ik herleef herinneringen door ze te recreëren met mijn vader en ik giet ze in de vorm van de hexagon om de herinnering te bewaren.Barbara Dévény
On the roof
2021, loop 0:02 min


A woman stands on the roof and swings the lasso. Full of energy, she remains in the moment of swinging.
Bernadette Beunk
De Eenzame Berg
2021, 00:44 min


Op 5 januari 2021 is deze stop-motion animatie voor het eerst gepost op instagram met muziek van Vindoorn onder de titel ‘De Eenzame Berg’. De basis wordt gevormd door een van mijn tekeningen (100cm x 145cm) uit 2020. In de animatie verandert er eigenlijk niets aan de tekening, hoewel er van alles mee gebeurt. Alles is gemakkelijk te volgen. Er zijn bewegingen, in de berg wordt een rond gat geboord, er zweven bacterie-achtige figuren rond ...
Wat de betekenis is van dit gewoel kan niemand vertellen.Carolien Scholtes
Dust to Dust
2013, 11:43 min


performer: Lotte Gerritsen uitvinder: Reinier Gerritsen

Men ziet een vrouw op haar hurken, op de rug gezien, de vloer bezaaid met mannenkleren. Het beeld roept associaties op met de klassieke troostende Maria, ook al zien we haar gezicht niet, door haar kleding, het blauw en de barokke plooien.  Ze wiebelt wat. Dan zwenkt ze opzij, heel langzaam maar met enorme kracht. Ze hangt onnatuurlijk scheef als een motorrijder. Dan komt ze weer rechtop en zwenkt naar de andere kant. Dit herhaalt zich tientallen keren. Zo wordt de kleding langzaam uit beeld geduwd zonder dat zij ze aanraakt. Het lijkt of zij de aardbeving.


www.carolienscholtes.nlIne Geraedts
Spiegelen
2022, 01:20 min


De wereld spiegelt zich in bewegende schoonheid en perfectie. Het zien van de verandering heeft een bevrijdend effect.


www.neemwaar.carbonmade.comJanneke Raaphorst
Congratulations With Your Breakup
2019, 01:11 min


Een klassieke clownsact als psychomagisch ritueel; ‘Hoera Het Is Uit’ staat er op de taart in sierlijke letters van suikerwerk.
A classic clownsact as psychomagic ritual;‘Congratulations With Your Breakup’ is written in the icing on the cake.

www.jannekeraaphorst.nlJacqueline Kooter
Wereldlandschap
2020, 03:22 min


De grandeur van het landschap en de beleving van het reizen door een landschap staan centraal in de korte video “Wereldlandschap”. De aard van het landschap in de video ontwikkelt zich van weelderig naar apocalyptisch en kaal, als verwijzing naar de tijd waarin we leven met oorlogen en klimaatverandering. Maar...het verstilde landschap aan het einde van de film biedt ook ruimte voor nieuwe invulling en voor hoop.


Margreet Kramer
SYMBOLS OF LUCK
2017, 08:00 min


Het werk van beeldend kunstenaar Margreet Kramer kenmerkt zich vooral door letterlijk en figuurlijk in te zoomen op onze dagelijkse rituelen en de betekenis ervan. Thema’s als massa versus individu, en de kwetsbaarheid van mensen spelen een belangrijke rol. De film is gemaakt voor een speciale gelegenheid genaamd HERINNERING VERLICHT om de overledenen op de begraafplaats. De Nieuwe Ooster te Amsterdam te eren. Mijn idee was om de diversiteit van de overledenen meer in beeld te brengen. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar attributen die symbool staan voor geluk. De film SYMBOLS OF LUCK (werktitel FELICITY OF A RICE GRAIN) toont gelukssymbolen uit diverse culturen. Zo is bijvoorbeeld de granaatappel een belangrijk gelukssymbool voor Armeniërs. En is het strooien van rijst een Oosters en Westers symbool van geluk en liefde.Marjoke van de Plassche
Unfocus to focus
2021, 01:01 min


Wat er ook gebeurt, in de natuur vind ik rust en troost. Ik ga dan ook zo vaak mogelijk op reis naar natuurlijke, afgelegen plekken. Deze video is opgenomen tijdens een trektocht door de woestijn. De hoeveelheid bagage was beperkt; in plaats van een berg tekenspullen nam ik één glazen staaf mee. Die gebruikte ik uiteindelijk om in het zand te tekenen, net zoals ik als kind altijd deed met een stok. Wat was dat fijn en troostvol om te doen… Ik besefte weer hoeveel rust er uit gaat van spelen met zand en hoe deze handeling het besef van tijd en ruimte oprekt en de omringende wereld doet verdwijnen. Deze video gaat over die korte momenten van tijdloze oneindigheid, die het dagelijks leven weer in het juiste perspectief plaatsen.


Michaela Kuhlendahl
Make a mistake perfect
2012, 03:00 min

A naked woman lies motionless on a white sheet. Hair is growing slowly all over her body, it seems to become a fur. Gradually, the fur will become less and finally she will look naked again.
What enables us to live? The state of nudity and supposed civilization? Or the original state with protective fur? 
The archaic protection lives still within us. The slow, silent rhythm of hair growth and loss shows an everlasting homecoming to our origins.Monique Broekman
Doorkijkjes
2020, 00:46 min

'Doorkijkjes' gaat over verbeelding, verder kijken dan het zichtbare en daardoor meer zien. Verwondering over de troostende schoonheid van alledaagse dingen die samengebracht met andere beeldelementen een nieuwe werkelijkheid maken. Monique Broekman
Happy Pyjama's (indoor)
2020, 01:19 min

Duikelen in een gebloemde pyama, in een veld vol bloemen, vermenigvuldig ik mezelf, speel ik en blijf ik duikelen zoals ook kinderen dat doen, vind ik de vrijheid in een mix aan disciplines in een irreële wereld. Nelleke Bosland
Waterkleur
2020, 10:10 min

Deze video is gemaakt met verschillende digitale applicaties. Voor mijn manier van werken is dit uitzonderlijk. De bron van mijn videowerk is analoog in de vorm van tekeningen met tape die ik vervolgens digitaal bewerk. Het werk heeft zich in verschillende fasen ontwikkeld. De bron is een korte animatie die is gekopieerd, gecombineerd, gestapeld, gespiegeld, aangepast in kleur en gevarieerd in ritme. De locatie waar de installatie getoond is heeft invloed op de ontwikkeling van het werk. Zo was deze video te zien als een projectie in de romp van een vrachtschip. De structuur van vorm van de wanden en het water inspireerde tot meer tot gebogen vormen en lijnen als de rimpels van het water.  Dit is de laatste versie, waarbij de animatie zichzelf herhaalt, geen beeld hetzelfde is, kleuren elkaar afwisselen en door de tempo verschillen een hypnotiserend effect ontstaat. 


www.nellekebosland.nlPatrick Fontana & Pierre-Yves Fave 
Prendre Corps
2022, 01:41 min

A literal translation of the title would be "to take body", to impersonate, but in french in means: to be born. This video is part of their bigger project temps de réaction which has the basis in this principle:
"The connection between man and technology cannot be done person-to-person; it can only be done as a collective group experience, which we call trans-individual, because it creates a coupling between the inventive and organizing capabilities of multiple subjects.” Gilbert Simondon, On the mode of existence of technical objects.


http://tempsdereaction.wordpress.comSara Pfrommer
Neon Lamp No2 (inside)
2020, 07:45 min

The video shows me in a choreographic movement with a fluorescent tube. It is a dance with light and shadow. Sara Pfrommer
Teller /Plate
2022, 05:32 min

A plate slowly emerges out of the darkness illuminated by a ray of light. For a moment the plate appears as a whole, clear and sharp-edged. Then it vanishes again, inch by inch.
Link to the theme: The greatness/sanctity of the small detail, every day. (William Blake/Paul Huf/Søren Kierkegaard)Su Tomesen
Tree Feller (Philip)
2020, 01:05 min

Straatverkopers in Johannesburg: Krijgen ze werk of klanten vandaag? Morgen misschien? Of overmorgen? Schrale troost: Johannesburg is ’s werelds grootste, door mensen geschapen bos: er staan een uitzonderlijke hoeveelheid stadsbomen op een plek waar bomen oorspronkelijk niet voorkwamen. Er is in Johannesburg dus altijd wel klandizie voor boomvellers en houthakkers als Philip. De video ‘Tree feller (Philip)’ uit begin 2020 - net voor Covid in Nederland arriveerde - sloot bizar genoeg helemaal aan op het toenmalige wachten op, of zoeken naar werk. Tijdens het filmen van ‘Street’ (2017), onderdeel van de vierkanaals video-installatie ‘Street Vendors’, stuitte kunstenaar Su Tomesen op deze situatie in Emmarentia, een buitenwijk van Johannesburg. Ze kreeg toestemming van de man, Philip, om hem te filmen.


www.sutomesen.nl====================================================================


ENGLISH


After three successful editions, Van der Helstplein Etalages in Amsterdam is now hosting the fourth edition of the video biennial. Videos by sixteen artists can be seen on small displays in twelve shop windows. Each video portrays the concept of "the beauty of consolation" in its own way. 

The theme "beauty of consolation" can be broad: the realm of memories, the world of stories, the comfort of humor, dreaming away, repetition, experiencing together, the un-perfect, disappearing into a world of fantasy and mysticism, concentration in stillness.

You can walk by and stand still for a moment, catch a whiff of what is going on behind the windows or disappear for a moment completely into another world, right in the middle of the street.

Welcome to the opening Friday, December 16 from 5-7 pm on the sidewalk of Van Der Helstplein 3, Amsterdam.

The videos will be on view from December 12, 2022 to March 10, 2023

Populaire posts van deze blog

Danielle Vidal-Ausseil " LANDSCHAPPEN VAN DE GEEST" - 14 maart - 14 juni 2023

Euf Lindeboom “Architectuurschilderijen” 23 mei - 27 augustus