Verhalen achter glas - Window Narratives 17 december 2015 - 8 maart 2016

In de 12 etalages verschijnen verhalen achter glas. Er zijn 18 korte video’s van 14 internationale kunstenaars te zien. Het zijn films in diverse genres: experimenteel, animatie, documentair en fictie.Langslopenof even stil blijven staan, een vleug opvangen wat er zich achter de ramen afspeelt of even helemaal verdwijnen in een andere wereld, zo midden op straat. Alles is mogelijk met deze video’s.Elke video vertelt op geheel eigen wijze een bijzonder verhaal. De thematiek van de video's is kwetsbaarheid, fragiliteit en poezie.

De invulling van dit thema is zeer divers, bijvoorbeeld de mens en zijn lijf,de mythe Lot, of een bijzondere blik in de dagelijkse natuur.

Deelnemende kunstenaars zijn Augusto Pareira, Dominique Panhuysen, Ebelina Brethouwer, Esther van Casteren, Ine Geraedts, Jan van IJken, Jolijn de Wolf, Liesbeth Overwater, Margreet Kramer, Markus Nilling, Nienke Brokke, Niki Murphy, Noortje de Keijzer, Nynke Deinema, Tanja den Herder.

De expositie geeft toeschouwers de kans om in aanraking te komen met video kunst, een kunstvorm die niet vaak op straat te zien is. Ontdek het zelf in de 12 etalages op het van der Helstplein 3 Amsterdam. De tentoonstelling maakt deel uit van een serie kunst exposities op het vd
helstplein.
De video’s zijn te zien van 17 december 2015 – 8 maart 2016.
Opening 18 december 2015 van 17-19 uur op de stoep van het van der Helstplein 3 te Amsterdam.

(english below)

... ...
Nynke Deinema

Honey

Mijn thematiek is de mens en zijn onvermogen. Het is een fascinatie voor de eigenaardigheden van het menselijk lichaam en geest. Ik zoek niet naar perfectie maar zoek de schoonheid in de imperfectie: aantrekken en afstoten

www.nynkedeinema.nl
Dominique Panhuysen

Waaien de Wind

waaien, wiegen, warrelen, wervelen, schommelen, slingeren, blazen, stuiven, wuiven, zwieren

www.dominiquepanhuysen.nl
Jan van IJken

The art of flying

Korte film over de magie van spreeuwenzwermen. De vliegkunst van de spreeuw is fenomenaal en nog steeds is niet duidelijk hoe de spreeuwen in enorme zwermen van vele duizenden vogels kunnen vliegen zonder tegen elkaar aan te botsen.Rond zonsondergang verzamelen de spreeuwen zich bij hun slaapplaats voor hun vliegshow.

www.janvanijken.com
Liesbeth Overwater

Bos

Op een oude foto met personen komt ineens een, in lijnen getekend, meisje het beeld in lopen, in de kleding van nu. We kijken naar een foto en zien een bevroren moment uit de werkelijkheid. Vroeger en nu, werkelijkheid en fantasie, stilstand en beweging, komen samen in het korte moment dat het filmpje duurt.
Niki Murphy

Passage of time

De kijker wordt meegevoerd in een wereld die hij ergens wel kent maar die ook niet precies te duiden is en vermoedt een betekenis zonder er helemaal zeker van te zijn. Het gaat om een vluchtig moment, een verstild beeld uit het verleden.

www.nikimurphy.wordpress.com
Noortje de Keijzer

My knitted boyfriend


My Knitted Boyfriend is a pillow with personality. A cushion to kiss! Or, well… to cuddle, to caress, to hug, and to smile with. This man is always happy, and he is flexible as well. He loves to lie down next to you, with your head on his chest and his arms wrapped around you. With this man you can be sure, he will never leave you!

www.noortjedekeijzer.nl
Esther van Casteren

Purification

www.esthervancasteren.nl
Tanja ven Herder


......................

Margreet Kramer

THE KISS / DE KUS
Een troostbeeld is op zijn plaats. Van moslim tot hippie, men kust, kust handen, men handkust. Iedereen is een geliefde of een geliefde geweest. Wij zijn ademend, wij zijn kussend, wij zijn delend. Wij waren geliefd. Wij willen geliefdes blijven. Onze naam zal voortleven in het nagedenken. Alle zielen delen allemans levensadem. We ademen samen het leven. Als diepzeeduikers die elkaar in leven houden. Een troostbeeld is op zijn plaats.
(Nell Donkers)

www.margreetkramer.nl
Margreet Kramer

THE SKIN IN WHICH I LIVE / DE HUID WAARIN IK LEEF


Het zachte lichaam is een bouwwerk. Ik kan mijzelf verbouwen. Het geheugen van het lichaam als instrument om te vernieuwen. Steeds weer een nieuwe vorm om de wreedheden te doorstaan. Zo compact mogelijk.
(Nell Donkers)

www.margreetkramer.nl
Nienke Brokke

Buiten wordt binnen?
'Thuis is waar ik ben!
Kijkend uit haar raam ziet Nienke Brokke mogelijkheden, De buurt als inspiratie, en als een werkveld, In Social Design-projecten geeft ze haar urban omgeving een prikkel. Zo leert ze de buurt beter kennen en krijgt er een dorpsbeleving voor terug. Deze film is vrij geinspireerd op het uitzicht uit haar raam en op hoe ze de buurt als 'speeltuin' ervaart om artistiek in te ondernemen.

www.nienkebrokke.nl
Markus Nilling

Glück Aufwww.nilling.eu

Jolijn de Wolf

De vrouw van Lot


www.jolijndewolf.nl/blog
Jolijn de Wolf


Taking out the dirty laundry

www.jolijndewolf.nl/blog
Markus Nilling

Wisdom

Wisdom ..................... or not?

www.nilling.eu
Augusto Pereira Silva

Circulair denken

Al sinds mijn jeugd kom ik geregeld in contact met mensen die 'anders' zijn. Dit 'anders' zijn probeer ik te verbeelden in mijn werk- de duistere en poëtische aspecten ervan. Mijn inspiratie haal ik uit mijn dromen en uit mijn emoties. De grenzen tussen realiteit, droom en waan zijn vaag voor mij. Dit is een schemergebied. Het aftasten van dit schemergebied is mijn kunst. Hoe betrouwbaar is een waarneming?
augusto@pereirasilva.nl
Ine Geraedts

Ratrace

De verwondering over de inhoud van beelden, de reflectie beschouwend en buiten ons eigen patron stappen. Buiten onze eigen werkelijkheid en waarheid?

www.neemwaar.nl
Ebelina Brethouwer

Scheren

Scheren is één van de video's die ik van mijn ouders heb gemaakt.Het zijn hun dagelijkse handelingen die ik heb geregistreerd.

www.ebelina.com

Window Narratives

There are 12 office windows in de Pijp, each telling a different story. 18 Short videos are exhibited by 14 dutch artists. The films are from different genres: experimental, animation, documentation and fiction. You can pass by the windows or spend a moment, catching a glimpse of what’s happening and perhaps disappear for a while into another world, right in the middle of the street.

Each video is unique. The exhibition’s theme is vulnerability, fragility and poetry.
The content of each work is divers- the human being and it’s body; the myth ‘Lot’; or a moment captured in natural surroundings.


The participating artists are Augusto Pareira, Dominique Panhuysen, Ebelina Brethouwer, Esther van Casteren, Ine Geraedts, Jan van IJken, Jolijn de Wolf, Liesbeth Overwater, Margreet Kramer, Markus Nilling, Nienke Brokke, Niki Murphy, Noortje de Keijzer, Nynke Deinema, Tanja den Herder.

The exhibition gives the viewer a chance to experience video art, something rather uncommon to be seen from the street.
Discover it in the 12 window displays at the van der Helstplein 3 in Amsterdam. The exhibition is part of the series Art Exhibitions at the van der Helstplein.

Come and watch these fascinating videos from 17th December 2015 – 8th March 2016. Opening 18th December 2015 from 5-7pm outside van der Helstplein 3 in Amsterdam.

Populaire posts van deze blog

Videobiënnale "de schoonheid van de troost" 12 december 2022 t/m 10 maart 2023

Euf Lindeboom “Architectuurschilderijen” 23 mei - 27 augustus

Video biennale "Begin" 13 december 2019 - 13 maart 2020